Ο καρκίνος του μαστού είναι συχνός και σοβαρός. Όλες οι γυναίκες μπορεί  να νοσήσουν συνήθως μετά τα 30 έτη, ενώ τα τελευταία χρόνια, αφορά ακόμη νεώτερες ηλικίες.

Σήμερα, μία Ελληνίδα στις οκτώ θα εμφανίσει  καρκίνο του μαστού στην ενήλικη ζωή της και εκτός συστηματικής πρόληψης, το 50% από αυτές θα έχει φύγει από τη ζωή μέσα στα 10 επόμενα χρόνια. Αντιθέτως οι γυναίκες που παρακολουθούνται συστηματικά και κάνουν προληπτικές εξετάσεις, έχουν 90% πιθανότητες να είναι εν ζωή, 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η προληπτική εξέταση έχει ως σκοπό να ανιχνεύσει όσο νωρίτερα τα άτομα που  μπορεί να εμφανίσουν την ασθένεια. Η προληπτική εξέταση έγκειται σε ένα είδος διαχωρισμού μεταξύ των ατόμων  με «αρνητική εξέταση» -άρα πιθανότατα υγιή- και των ατόμων με «θετική εξέταση», τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά επιπλέον ειδικών εξετάσεων προκειμένου να έχουμε μια σαφή διάγνωση  (π.χ. για τον καρκίνο του μαστού).

Όλα τα τεστ προσυμπτωματικών ελέγχων ενέχουν μία αδυναμία. Αυτή είναι ότι ορισμένα άτομα, παρόλο που νοσούν, μπορεί να διαφύγουν της διάγνωσης (ψευδώς αρνητικά) ή αντιθέτως κάποια άτομα που είναι υγιή, να βρεθούν, λανθασμένα, ως άρρωστα (ψευδώς θετικά).

Για να μειωθεί η πιθανότητα σφάλματος, συστήνεται να πραγματοποιείται μαστογραφία ετησίως ενώ ο συνδυασμός μαστογραφίας με υπέρηχο μαστών μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σφάλματος.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Γιατί πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο στη γυναίκα, του οποίου η εμφάνιση αυξάνει  συνεχώς τα τελευταία χρόνια και είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες κάτω των 75 ετών. Ο καρκίνος του μαστού έχει μια αργή εξέλιξη και η περίοδος μεταξύ της γέννησής του και της διασποράς μεταστατικών κυττάρων είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση, θα μειώσει την πιθανότητα μεταστάσεων και παράλληλα των αριθμό των θανάτων από την πάθηση αυτή.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι αποτελεσματικότερη από ότι ενός προχωρημένου σταδίου και συνδέεται με προσδόκιμο ζωής όπως και του γενικού πληθυσμού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

Κωνσταντίνος Στ. Ζιώρης
Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος