Τεστ Παπανικολάου

 

Το τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επινοήθηκε από τον Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου, στην Αμερική.

To τεστ Παπανικολάου είναι χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πραγματοποιείται για να ανιχνευθούν τυχόν αλλοιώσεις στα κύτταρα της γενετικής περιοχής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές βλάβες. Είναι μια απλή, σύντομη και χαμηλού κόστους εξέταση, που απευθύνεται σε όλο το γυναικείο πληθυσμό.

Αφορά στην κυτταρολογική εξέταση των τραχηλικών επιχρισμάτων, στο μικροσκόπιο. Ο ιατρός παίρνει κύτταρα από την οπίσθια επιφάνεια του κόλπου με βαμβακοφόρο στυλεό, από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας με σπάτουλα και από τον ενδοτράχηλο με ειδικό βουρτσάκι. Ακολούθως, το υλικό επιστρώνεται σε γυάλινα πλακίδια και μονιμοποιείται με ειδικό σπρέι. Μετά τη μονιμοποίηση, αποστέλλεται στον κυτταρολόγο, ο οποίος μετά από ειδικές χρώσεις των κυττάρων, εξετάζει το υλικό στο μικροσκόπιο.

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και συνίσταται στη συλλογή κυττάρων με ειδικό βουρτσάκι από το εξωτερικό μέρος του τραχήλου της μήτρας, από τον ενδοτράχηλο. Ακολούθως, το τελικό μέρος της βούρτσας αποσπάται και τοποθετείται σε φιαλίδιο με ειδικό υγρό. Η επεξεργασία γίνεται με ειδικό μηχάνημα, απομονώνονται κύτταρα από το υγρό και τις προσμίξεις (βλέννη, αίμα), στρώνονται πάνω σε ειδικό πλακίδιο, σε μονή στιβάδα και εξετάζεται το υλικό στο μικροσκόπιο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το τεστ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Ιδανικός χρόνος είναι στο μέσον του κύκλου, λίγο πριν την ωορρηξία.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει κολπικές πλύσεις, να χρησιμοποιήσει κολπικά υπόθετα ή κρέμες, ενώ την προηγούμενη ημέρα δεν πρέπει να έχει σεξουαλική επαφή.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;

Οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου, αν είναι ενεργείς σεξουαλικά ένα χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Αν δεν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να αρχίζουν τον έλεγχο από την ηλικία των 20 ετών. Η εξέταση ενδείκνυται ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική ζωή, μέχρι την ηλικία των 70 ετών περίπου.

Το τεστ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ακόμα και αν δεν είναι σεξουαλικά ενεργείς οι γυναίκες, διότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ψευδώς αρνητικού τεστ (να μην ανιχνευθεί μια υπάρχουσα αλλοίωση), σε ποσοστό 30-40%, ο οποίος ελαχιστοποιείται με την συστηματική επαναληψιμότητα της εξέτασης. Σε κάθε γυναίκα που υποβάλλεται συστηματικά σε έλεγχο με τεστ Παπανικολάου είναι αδύνατο να διαφύγει η ύπαρξη προκαρκινικής ή καρκινικής αλλοίωσης.

Σε περίπτωση ολικής υστερεκτομής για καλοήθη πάθηση και όταν δεν υπάρχει ιστορικό αλλοιώσεων HPV, δεν συνιστάται κυτταρολογικός έλεγχος.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, εάν η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί πρόσφατα σε test Pap, πρέπει να υποβληθεί και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η λήψη γίνεται με βαμβακοφόρο στυλεό και όχι με βουρτσάκι, για να μην επηρεαστεί η βλέννη του τραχήλου.

ΕΑΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΣ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ;

Εάν το τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικό θα πρέπει να επαναληφθεί σε ένα χρόνο. Εάν όμως αναδειχθούν κυτταρικές αλλοιώσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος με περαιτέρω διερεύνηση,  όπως με διενέργεια κολποσκόπησης ή /και λήψη βιοψιών με κολποσκοπική καθοδήγηση.

Κωνσταντίνος Στ. Ζιώρης
Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος