Η κύηση (εγκυμοσύνη) αποτελεί φυσική, αυτόματη συνέπεια όταν η γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ;
Προετοιμασία για την επίτευξη εγκυμοσύνης δεν θεωρείται απαραίτητη, αν η γυναίκα είναι υγιής. Βέβαια, το ιδανικό για την μέλλουσα μητέρα είναι να διακόψει οποιαδήποτε βλαπτική συνήθεια που ίσως έχει, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το έντονο άγχος.
Όταν όμως η υποψήφια μητέρα παρουσιάζει προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κ.ά., είναι απαραίτητο να προγραμματισθεί η εγκυμοσύνη σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, ώστε τουλάχιστον την περίοδο της επιδίωξης της εγκυμοσύνης η υποψήφια μητέρα να βρίσκεται σε άριστη μεταβολική ρύθμιση (σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1) ή να βρίσκεται υπό έλεγχο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει.
ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Η πρώτη ένδειξη για ύπαρξη εγκυμοσύνης, που θα γίνει αντιληπτή μετά την σύλληψη, είναι η καθυστέρηση της αναμενόμενης περιόδου, αν ο κύκλος είναι σταθερός. Αυτό συμβαίνει διότι το ενδομήτριο (η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας) δεν απορρίπτεται από την μήτρα με τη μορφή της έμμηνου ρύσης, για να αποτελέσει το έδαφος που θα θρέψει το κύημα.
Οι γυναίκες με ασταθή κύκλο, μπορεί να υποψιασθούν εγκυμοσύνη στα πλαίσια εμφάνισης υπνηλίας, κόπωσης, αδικαιολόγητης ναυτίας ποικίλης βαρύτητας.
ΠΟΤΕ ΚΑΝΩ TEST ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;
Η κατάλληλη περίοδος για να υποβληθεί η γυναίκα σε test κυήσεως, είναι 1-2 εβδομάδες μετά την αναμενόμενη εμφάνιση της κανονικής περιόδου.
Υπάρχουν δύο ειδών δοκιμασίες:
- το απλό test ούρων (Predictor test) και
- η μέτρηση χοριακής γοναδοτροπίνης (βHCG) αίματος, η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται, αμέσως μετά την εμφύτευση του εμβρύου και αυξάνεται με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
ΕΙΜΑΙ ΕΚΓΥΟΣ; ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΜΟΥ;
Συνήθως, με την διαπίστωση θετικού test κυήσεως, η γυναίκα ανυπομονεί να επισκεφθεί τον ιατρό της και να δει την υπερηχογραφική απεικόνιση του εμβρύου. Όμως, υπερηχογραφικά ευρήματα κύησης διαπιστώνονται μετά από 1-2 εβδομάδες καθυστέρησης από την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου και αφού η τιμή χοριακής γοναδοτροπίνης (βHCG) αίματος είναι μεγαλύτερη από 2000 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το υπερηχογράφημα πρέπει να είναι κολπικό και όχι κοιλιακό, διότι σε μια αρχόμενη κύηση δεν είναι δυνατή η κοιλιακή οπτική προσέγγιση. Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι ασφαλές και με τη βοήθειά του ανιχνεύεται ο εμβρυικός σάκκος με το αμνιακό υγρό, το λεκιθικό ασκό και είναι πιθανή η όραση του κυήματος με αρχόμενη καρδιακή λειτουργία (κύηση ≥ 6 εβδομάδων).
Κωνσταντίνος Στ. Ζιώρης
Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος